Annons

Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.

Bild: Jacob Grange

Hoppa till artikelns andra spalt.

Debatt: Svenska EU-politiker bör stödja ett pälsfritt Europa

Intresset för att fasa ut pälsindustrin i Europa är stort. 16 medlemsstater i EU har redan tagit beslut om striktare djurskyddskrav eller tydliga förbud. Men fortfarande tillåter Sverige minkfarmar. Vi ber nu om stöd från dig som är EU-parlamentariker för att skynda på processen och ge frågan ytterligare politisk tyngd. Skriv på det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, skriver Camilla Bergvall, riksordförande Djurens Rätt.

Den pälsfria fredagen uppmärksammas varje år i samband med Black Friday. När du köper dina tidiga julklappar är det viktigt att du ser över att de inte innehåller produkter från oetisk pälsproduktion. Minkar, rävar, chinchillor och mårdhundar, hålls nämligen i små gallerburar och slaktas för att bli pälsdetaljer. 

Men snart kan det bli ändring på det. Just nu pågår det europeiska medborgarinitiativet Fur Free Europe, på initiativ av bland annat Djurens Rätt. Om mer än en miljon underskrifter samlas in innan maj nästa år, kommer initiativet landa på EU-kommissionens bord vilka i sin tur blir ansvariga för att inkomma med ett utlåtande. Pälsindustrin är på tillbakagång inom Europa och förhoppningen är att EU-kommissionen, precis som vi, ser att industrin inte har en framtid i ett modernt EU. Det pågår samtidigt en revision av nästan all djurskyddslagstiftning på EU-nivå, vilket gör initiativet mycket lämpligt i tid.

Förslaget i initiativet, som nu över 600 000 medborgare redan står bakom, är att förbjuda både produktion och handel med päls inom EU. Detta i likhet med lagstiftningen som redan finns på plats för hund-, katt-, och sälpäls. 

Vi ber nu om stöd från dig som är EU-parlamentariker för att skynda på processen och ge frågan ytterligare politisk tyngd. Precis som skedde när initiativet End the Cage Age, som syftar till att förbjuda burar inom EU:s livsmedelsindustri, fick ett stort stöd när det röstades om i Europaparlamentet förra året. Hela 82 % röstade ja. Nu när burarna inom livsmedelsindustrin ska fasas ut, måste detsamma gälla de onödiga burarna inom pälsindustrin.

Fasa ut pälsindustrin i Europa

Även intresset för att fasa ut pälsindustrin i Europa är stort. 16 medlemsstater i EU har redan tagit beslut om striktare djurskyddskrav eller tydliga förbud. I ytterligare fem medlemsstater pågår en diskussion om förbud. I Sverige är det fortfarande tillåtet med minkfarmer, men rävar och chinchillor har skyddats av djurskyddslagstiftningen sedan tidiga 2000-talet. Det är dags att minkarna också skyddas. Om inte av svensk lagstiftning, så av EU-lagstiftning. 

När enskilda nationers förbud mot viss djurhållning blivit en majoritet i unionen, så behöver även konkurrensnackdelarna ses över. Det är orimligt att tillåta minkfarmer i Sverige, när länder på andra sidan Östersjön har förbud. I Tyskland är det inte tillåtet med så små burar som Sverige tillåter. Nederländerna förbjöd minkfarmerna under pandemin på grund av smittrisken, medan Sverige fortsatte att finansiera djurhållningen med skattepengar. 

Detsamma gäller för konkurrensen kring pälsprodukter på EU:s marknad. Idag är mycket av pälsprodukterna importerade, medan produktionen som sker här skeppas till Asien. I Sverige säljs främst pälsprodukter från rävar och mårdhundar, från djurhållning som inte är laglig här. Precis som med kattpälsar behöver sådan försäljning förbjudas i EU. Tillsammans med ett produktionsstopp blir en sådan lagstiftning ett steg mot ett djurvänligare EU och en mer enhetlig lagstiftning kring päls. En mink mår inte bättre i bur än vad en katt skulle göra.

Stötta medborgarinitiativet Fur Free Europe

Vi ber nu dig som EU-parlamentariker att stötta medborgarinitiativet Fur Free Europe. Med mer politiskt stöd får vi upp frågan tidigare i parlamentet och därmed ökar möjligheten att det inkluderas redan i de förslag på ny djurskyddslagstiftning som ska läggas fram nästa år. Stötta medborgarinitiativet genom att dela det offentligt, och engagera dig i “Intergroup on the Welfare and Conservation of Animals”. Lyssna på Djurens Rätts webbinarium som äger rum idag angående hur vi ska fasa ut pälsindustrin i EU om du vill veta mer.

Tillsammans skapar vi ett pälsfritt Europa.   

 

Camilla Bergvall
Riksordförande
Djurens Rätt