Annons

EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans är EU:s chefsförhandlare på det globala klimatmötet COP27.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Ännu hopp om en global klimatöverenskommelse

Knappt två dygn återstår av klimatmötet COP27 men fortfarande har länderna inte lyckats enas om nya steg framåt. En av knäckfrågorna är ett eventuellt globalt klimatskadestånd från rika till fattiga länder. 

– Jag hoppas fortfarande att vi kan nå en överenskommelse, säger Frans Timmermans, EU:s chefsförhandlare på klimatmötet.

Med knappt 48 timmar kvar av det globala klimattoppmötet i Sharm el-Sheikh i Egypten är världens länder långt ifrån överens om nya steg framåt. Hoppet står nu till att det egyptiska ordförandeskapet ska presentera ett förslag till en kompromisstext som kan bli utgångspunkten för diskussionen de sista dygnen av klimatmötet. 

– Jag tror att det kommer bli en lång och svår resa tills den här processen är över, och jag är inte säker på var vi kommer att landa, sade EU:s chefsförhandlare tillika vice ordförande för EU-kommissionen, Frans Timmermans, på torsdagen. 

En av klimatmötets knäckfrågor har varit just fattiga länders krav på en ny fond för skador och förluster orsakade av klimatförändringar, ett slags globalt klimatskadestånd från rika till fattiga länder. EU har motsatt sig en sådan fond men har den senare tiden mjuknat i frågan. 

På onsdagen kom ett löfte från EU på en miljard euro i klimatfinansiering till afrikanska länder, där anpassning till klimatförändringar ska vara i fokus. 60 miljoner euro ska vikas till just skador och förluster.

Annons

– Jag hoppas fortfarande att vi kan nå en överenskommelse men jag ber våra partners att se till att det blir rättvist, så att alla som kan bidra också gör det, och att de som behöver hjälp allra mest också får det, sade Frans Timmermans. 

Frans Timmermans understryker dock att man inte får fastna i en uppdelning mellan “utvecklingsländer” och “utvecklade länder”. 

– Om vi diskuterar finansiering så ska vi utgå från hur världen ser ut 2022 och inte hur den såg ut 1990. De som då var så kallade utvecklingsländer är inte nödvändigtvis det idag, sade han. 

Timmermans varnar också för att fastna i diskussioner om vilken form finansiering ska ta och påpekar att med existerande instrument kan man agera omedelbart medan om man ska skapa nya instrument kan det ta flera år innan pengarna är på plats. 

– Vi har inte den tiden. De mest utsatta länderna behöver pengar nu, sade han.