Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

 

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare efter klimatmötet: Mycket mer behövs

Företrädare för EU uttryckte besvikelse efter FN:s klimatmöte i Egypten.

– COP27 markerar ett litet steg mot klimaträttvisa men mycket mer behövs för planeten, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

 FN:s klimatmöte i Egypten, kallat COP27, som avslutades på söndagen, beslutade att en ny internationell fond ska inrättas för att hjälpa fattiga länder att finansiera förluster och reparationer av skador som klimatförändringen orsakat. Det välkomnades av EU som en “en ny metod för solidaritet” men i övrigt sågs resultatet från mötet som magert.

– COP27 markerar ett litet steg mot klimaträttvisa men mycket mer behövs för planeten. Vi har behandlat några av symtomen men inte botat patienten från febern, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på söndagen.

Annons

Ursula von der Leyen uttryckte även besvikelse över att mötet inte kunde leverera ett åtagande från världens största utsläppare att dra ner på användandet av fossila bränslen, och att det inte heller kom andra åtaganden om begränsningar av klimatpåverkan. 

Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP) stämde in i kritiken och pekade på att även skrivningarna kring den nya fonden lämnade mycket i övrigt att önska.

– Jag hade velat se mycket mer tydlighet kring vilka som ska ha rätt till ekonomiskt stöd från fonden, hur mycket pengar det handlar om, vad de ska gå till och framför allt vem som ska betala, sade Pär Holmgren i ett uttalande.