Annons

Gatubild från Ukrainas huvudstad Kiev efter bombnedslag från en rysk drönarattack.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU: Ryssland ska få betala för sina krigsbrott

Med stöd i FN vill EU bygga upp en specialdomstol som ska ta ställning till misstänkta ryska krigsbrott i Ukraina och säkerställa att rättvisa skipas. 

– Ryssland måste betala för sina fruktansvärda brott, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

EU-kommissionen presenterade på onsdagen olika alternativ för hur EU-länderna ska kunna hålla Ryssland ansvarig för de krigsbrott som de begått i Ukraina. Förslaget kommer efter att EU-ländernas stats- och regeringschefer på toppmötet i oktober beslutade “att säkerställa fullständig ansvarsskyldighet för dessa brott”.

Dagens förslag handlar dels om möjligheten att juridiskt döma Ryssland och dess företrädare för olika typer av krigsbrott. Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag kommer inte av formella skäl kunna döma den högsta politiska och militära ledningen i Ryssland för krigsförbrytelser, enligt EU-kommissionens bedömning.

Här tänker sig kommissionen därför en ny specialdomstol med internationella domare alternativt en särskild oberoende internationell tribunal baserad på ett multilateralt fördrag mellan länder. I båda fallen anses ett starkt stöd i FN vara avgörande.

Dels handlar förslagen om hur frysta tillgångar från ryska oligarker och den ryska centralbanken på närmare 320 miljarder euro ska kunna användas för att reparera och återuppbygga det som Ryssland förstört i Ukraina. Dessa pengar föreslås sedan räknas av vid ett eventuellt framtida fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina där Ryssland betalar krigsskadestånd.

– Ryssland måste betala för sina fruktansvärda brott. Vi kommer att arbeta med ICC och hjälpa till att inrätta en specialiserad domstol för att pröva Rysslands brott. Tillsammans med våra partners kommer vi att se till att Ryssland betalar för den förödelse som det orsakat, twittrade Ursula von der Leyen på onsdagen.