Annons

I mitten EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell och till höger Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) under måndagens möte i Bryssel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU sjösätter utbildning för 15 000 ukrainska soldater

Minst 15 000 ukrainska soldater ska utbildas i EU-länderna och regeringen ser över hur Sverige kan bidra. EU inför också fler sanktioner mot Iran samtidigt som utrikesminister Tobias Billström vill se ytterligare EU-åtgärder.

EU-ländernas utrikesministrar sjösatte på måndagen den nya träningsmissionen för ukrainska soldater kallad EUMAM. Under två års tid ska minst 15 000 ukrainare få utbildning och material i ett antal medlemsländer, bland annat Polen, Tyskland och Spanien. 

– Vår topprioritet är att fortsätta stödja Ukraina, sade EU:s utrikesrepresentant Josep Borrell efter mötet.

Sverige kommer enligt försvarsminister Pål Jonson (M) bidra med en eller två stabsofficerare till ledningsstrukturen. Regeringen ser även över möjligheterna att bidra med utbildare.

Den totala kostnaden för utbildningsinsatsen beräknas uppgå till drygt 100 miljoner euro.

Josep Borrell pekade på att EU och medlemsländerna i nuläget tillsammans tillhandahållit Ukraina försvarsmaterial till ett värde av runt åtta miljarder euro. Utrikesrepresentanten sade även att EU är redo att utöka sanktioner mot Ryssland och länder som Belarus och Iran som bidrar med vapen till Ryssland.

– Vi kommer fortsätta isolera Ryssland internationellt och fortsätta införa [sanktioner] mot den ryska ekonomin, sade Borrell utan att nämna några konkreta åtgärder.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) informerade under mötet sina kollegor om det svenska ”vinterpaketet” med bland annat vinterutrustning som ska skickas till Ukraina.

Nya sanktioner mot Iran – Billström vill se mer

Utrikesministrarna enades även om att sätta upp ytterligare 29 personer och tre organisationer på sin sanktionslista mot Iran med anledning av bland annat repressalierna mot demonstranterna i landet.

– Det kommer drabba delar av revolutionsgardet som i dag ligger bakom detta. Det finns också en koppling till användandet av drönare i Rysslands krig mot Ukraina, sade Tobias Billström efter möte.

Billström ansåg samtidigt att EU bör göra mer för att stödja de iranska demonstranterna och har arbetat för att frågan ska tas upp som en särskild punkt på nästa utrikesministermöte i Bryssel för en mer djupgående diskussion.

– Vi får inte vara främmande för att utöka sanktionerna om det skulle krävas. Så pass allvarliga är brotten mot mänskliga rättigheter i Iran i dag att EU måste hålla en mycket hög grad av beredskap att vidta ytterligare åtgärder, sade utrikesministern.

Balkan: ”Allvarligaste krisen på tio år”

Utrikesrepresentant Josep Borrell varnade samtidigt för situationen på västra Balkan. Inte minst oroades han för den uppblossade konflikten, om bland annat registreringsskyltar på kosovoserbiska fordon, mellan Serbien och Kosovo.

– Jag kan säga att vi står inför den allvarligaste och farligaste krisen sedan 2013 - under de senaste tio åren. Båda parter måste snarast visa att de är beredda att hitta en väg framåt för att minska dessa spänningar, sade Borrell som tillade att förhandlingar mellan de båda kommer att hållas i Bryssel inom kort.

Han ser även fler andra kriser i området som konsekvenser av ryska kriget och lovade att öka EU:s ”engagemang” för västra Balkan och visa att det är EU:s ”närmaste och viktigaste geopolitiska prioritet”.

–  Jag insisterar på den grundläggande idén att västra Balkans framtid ligger i Europeiska unionen. Detta är vårt budskap inför nästa toppmöte mellan Europeiska unionen och västra Balkan den 6 december, sade Josep Borrell.