Annons

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kina och Tyskland efter toppmöte: dialogen ska fortsätta

Tysklands och Kinas ledare diskuterade klimat, handel, säkerhetssituationen utan att nå några konkreta uppgörelser nåddes.

Olaf Scholz gjorde i fredags sitt första besök i Kina som Tysklands förbundskansler och träffade president Xi Jinping och premiärminister Li Keqiang.

– Jag är övertygad om att detta besök kommer att hjälpa oss att förstå och lita på varandra bättre. Detta kommer att fördjupa det pragmatiska samarbetet på alla områden och därmed planlägga väl för den fortsatta utvecklingen av våra förbindelser i framtiden, sade president Xi Jinping i ett pressuttalande.

Ledarna diskuterade bland annat Rysslands krig, frihandel, ekonomi, energi, Taiwan, klimat och den globala livsmedelsbristen utan några konkreta överenskommelser annat än att upprätthålla en dialog.

Till media nämnde den tyske förbundskanslern särskilt att Taiwanfrågan måste lösas på ett fredligt och ömsesidigt sätt och att Kinas sanktioner mot Litauen och enskilda Europaparlamentariker för deras närmande till Taiwan inte var acceptabla.

– Det är också viktigt att vara tydlig: Ekonomiska åtgärder mot enskilda EU-medlemsstater är riktade mot hela EU:s inre marknad, och sanktioner mot EU-parlamentariker är också oacceptabla för oss, sade Scholz rapporterar Politico.

Olaf Scholz är den förste ledare från ett EU- eller G7-land som besöker Peking efter coronapandemins start för närmare tre år sedan. På grund av Kinas strikta coronarestriktioner varade besöket bara i elva timmar.

Med sig på besöket hade den tyske ledaren även en rad näringslivstoppar från bland annat Volkswagen, BMW, BASF, Bayer och Deutsche Bank.

Från både andra länder i väst och från sina egna koalitionspartier har kommit kritik mot Scholz Kinaresa. De anser att det är olämpligt att att knyta kontakter med ett alltmer auktoritärt Kina och göra sig beroende av landet samtidigt som man försöker minska beroendet av rysk energi.