Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen representerar, tillsammans med Europeiska rådets ordförande Charles Michel, EU på G20-mötet i Indonesien.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rysslands krig mot Ukraina i fokus på G20-möte utan Putin

Rysslands krig mot Ukraina dominerar det pågående G20-mötet – som Vladimir Putin avböjt att delta i. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vädjade på måndagen till “G19” om att inte kompromissa om något fredsavtal med Ryssland. 

– Ukraina bör inte erbjudas att ingå kompromisser med sitt samvete, sin suveränitet, sitt territorium och sin självständighet, sade Zelenskyj.

När ledarna för världens mäktigaste ekonomier på måndagen sammanstrålade i Indonesien för ett toppmöte i G20-format lyste en av ledarna med sin frånvaro. Rysslands president Vladimir Putin har avböjt att delta och har istället skickat sin utrikesminister Sergej Lavrov. 

Inför mötet har EU och Storbritannien lobbat för en total isolering av det ryska sändebudet och när Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på måndagen talade till ledarna på videolänk adresserade han dem som “G19”, bland annat när han tackade dem för att ha förkastat Rysslands hot om att använda kärnvapen.

– Det finns och kan inte finnas några ursäkter för utpressning med kärnvapen. Jag tackar er, kära G19, för att ni klargör detta, sade Zelenskyj, rapporterar tidningen Politico

Zelenskyj uppmanade ledarna att inte erbjuda Ukraina något fredsavtal som skulle äventyra landets självständighet gentemot Ryssland. 

– Jag vill att det här aggressiva ryska kriget ska avslutas rättvist och på grundval av FN-stadgan och internationell rätt, sade Zelenskyj i sitt tal till ledarna och underströk att Ukraina inte ska behöva kompromissa med “sitt samvete, suveränitet, territorium och självständighet”, rapporterar Politico.

“Förläng exportavtal av spannmål”

Annons

Volodymyr Zelenskyj vädjade också om en förlängning på obestämd tid av avtalet som tillåter export av ukrainska spannmål – det så kallade Svarta havet-avtalet – som löper ut på fredag, rapporterar den belgiska dagstidningen La Libre

Livsmedelsfrågan är också en av de frågor som EU lyft inför mötet. 

– Rysslands krig i Ukraina har en betydande inverkan på världens livsmedelsförsörjning, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett tal inför mötets öppnande, och underströk även hon vikten av att Svarta havet-avtalet förlängs. 

von der Leyen lovade ytterligare 210 miljoner euro för att stödja länder med problem med livsmedelsförsörjning. 

Energikris Rysslands fel

Kommissionsordföranden lyfte även Rysslands roll i att skapa den pågående energikrisen. 

– Vi ser bokstavligen att Ryssland – istället för att sälja gas – föredrar att bränna upp gas, sade von der Leyen. 

– Vi stöder därför införandet av ett pristak på olja, lade hon till.