Annons

Skellefteå hyllas av EU-kommissionen för sitt arbete att göra staden tillgänglig för äldre och funktionsnedsatta.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Skellefteå Europas mest tillgängliga stad

Skellefteå är Europas mest tillgängliga stad, anser EU-kommissionen som tilldelar staden sitt tillgänglighetspris – i konkurrens med 42 andra städer. 

– Det är ett fint bevis på de insatser som många i Skellefteå gjort under lång tid, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun.

Skellefteå tilldelades i fredags första plats i EU:s årliga tillgänglighetspris, Access City Award. Priset delas ut till europeiska städer med mer än 50 000 invånare som aktivt och på olika sätt arbetar för att genomföra tillgänglighetsåtgärder för äldre och personer med funktionsnedsättning. 

– Det är fantastiskt roligt att prisas i det här sammanhanget och jag skulle säga att det finns flera framgångsfaktorer, säger Elin Brännström, delaktighetssamordnare på Skellefteå kommun, i ett uttalande, och nämner bland annat den kommunövergripande strategin ”Ett Skellefteå för alla”. 

Annons

Att det finns en bred politisk enighet i kommunen samt kommunens samverkan med funktionsrättsföreningarna och Rådet för förebyggande av funktionshinder, är andra faktorer hon lyfter fram. 

Priset är ett erkännande av Skellefteås “långsiktiga engagemang och innovativa strategi för att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning”, enligt EU-kommissionen. 

Skellefteå vann i konkurrens med 42 andra europeiska städer, bland andra sydspanska staden Córdoba och Sloveniens huvudstad Ljubljana – som tilldelades andra respektive tredje pris – och franska Grenoble, tyska Hamburg och spanska Mérida. 

– För oss i Skellefteå kommer det här priset hålla oss motiverade att fortsätta på inslagen väg, att försöka integrera tillgänglighetsperspektivet i alla pågående aktiviteter och projekt i kommunen. Att utgå ifrån universell utformning och bygga ett Skellefteå för alla gynnar inte bara personer med olika typer av funktionsnedsättningar – det gynnar alla medborgare, säger Elin Brännström.