Annons

Europaparlamentets talman Roberta Metsola och statsminister Ulf Kristersson (M) på presskonferens i Stockholm på onsdagen.

Bild: Regeringskansliet/Johannes Frandsen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Statsminister Kristersson om SD-inflytande: Vi är en proeuropeisk regering

När ledningen för Europaparlamentet på onsdagen träffade den svenska regeringen var Sverigedemokraternas inflytande på regeringens EU-politik en av diskussionspunkterna. 

– Vi är en proeuropeisk regering, försäkrade statsminister Ulf Kristersson (M).

Sverigedemokraternas roll i regeringens EU-politik var en de punkter som statsminister Ulf Kristersson (M) och Europaparlamentets talman, kristdemokratiska Roberta Metsola, diskuterade när de möttes i Stockholm på onsdagsförmiddagen. Det framgick vid en pressträff efter mötet. 

Olika frågor kring Sverigedemokraterna hade ställts av parlamentets talmansdelegation mot bakgrund av oro för vilket inflytande ett EU-kritiskt parti kan tänkas ha över en regeringen som är beroende av dess stöd. 

– Frågorna om Sverigedemokraternas roll och hur regeringen kommer att agera ställdes av flera kollegor, bekräftade talmannen och lade till: 

– Jag uppskattar statsministern klara proeuropeiska engagemang. Vi ser därför fram emot de kommande sex månaderna [av Sveriges EU-ordförandeskap], sade Roberta Metsola.

Statsminister Ulf Kristersson pekade på att inget riksdagsparti längre var emot det svenska EU-medlemskapet. Men också att M-KD och L-regeringen var en pro-EU-regering.

– Jag har beskrivit det självklara faktumet att vi är en proeuropeisk regering. Vi är också en promarknads-regering, en proNato-regering, en protransatlantisk regering. Vi är en pro-ganska-många-saker-regering. Men det betyder inte att vi alltid har en viss uppfattning över hur EU agerar eller vilka frågor som borde vara på agendan. Jag har också förklarat [för talmannen] att vi idag har åtta av åtta riksdagspartier som är för ett svenskt EU-medlemskap, det är inte oviktigt, sade Ulf Kristersson.