Annons

Turkiet och FN har drivit fram uppgörelsen med Ryssland som tillåter Ukraina att fortsätta exportera livsmedelsprodukter från sina egna hamnar.

Bild: eu-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Avtal om Ukrainas spannmålsexport förlängs – "sänker matpriserna med tio procent"

På torsdagen förlängdes spannmålsavtalet som möjliggör för Ukraina att exportera spannmål och gödningsmedel från sina hamnar.

–Detta är mycket positivt, genom spannmålsavtalet sänker vi matpriserna med tio procent i alla länder från Sverige till Nordafrika, säger Faruk Kaymakci, Turkiets vice utrikesminister, till Europaportalen. 

Avtalet, som möjliggör transport av ukrainskt spannmål och andra grödor över Svarta havet för vidare distribution över världen, förlängdes i dag torsdag, två dagar innan tidsfristen för det nuvarande avtalet skulle gå ut. In i det sista har det varit oklart om avtalet kommer förlängas. 

Turkiet och FN har drivit fram uppgörelsen med Ryssland.

 – Förhandlingarna avslutades i morse och avtalet har förlängts i ytterligare fyra månader. Detta är mycket positivt, genom spannmålsavtalet sänker vi matpriserna med tio procent i alla länder från Sverige till Nordafrika. Det är också viktigt för Ukrainas ekonomi, säger Faruk Kaymakci, Turkiets vice utrikesminister, till Europaportalen. Han tillägger att Ukraina nu kan exportera 25 miljoner ton spannmål per år varav de hittills har exporterat 10.1 miljoner ton.

FN-chefen Antonio Guterres välkomnar uppgörelsen.

– Jag välkomnar alla parters överenskommelse om att fortsätta Black Sea Grain-initiativet för att underlätta säker navigering av export av spannmål, livsmedel och gödningsmedel från Ukraina. Initiativet visar vikten av diskret diplomati för att hitta multilaterala lösningar, skriver FN-chefen på twitter.