Annons

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen antas föreslå EU-länderna inom kort att stoppa utbetalningar av EU-stöd till Ungern i väntan på rättsstatsreformer.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Ryssland klassas som terroriststat – tuffa bud för Orbán

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

När Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade i FN:s säkerhetsråd i veckan kallade han att de senaste massiva ryska missilattackerna mot landet som gjorde miljontals människor utan el och vatten som “ett brott mot mänskligheten”. Attackerna drabbade även grannlandet Moldavien med utslagen elförsörjning.

Europaparlamentet klassade, efter att i en rapport redogjort för olika typer av misstänkta ryska krigsbrott och för den massförstörelse som Ryssland åstadkommit i Ukraina samt hot mot omvärlden, Ryssland som en "statlig sponsor av terrorism".  

Samtidigt fick premiärministern och Putinsupporten Viktor Orbán en kalldusch när uppgifter i veckan tydde på att EU-kommissionen inte längre vill finansiera hans illiberala samhällsprojekt och urvattnade ungerska rättsstat. Sannolikt kommer kommissionen i nästa vecka föreslå EU-länderna att sätta ner foten och frysa utbetalningar av 13,3 miljarder euro i väntan på reformer som stärker rättsstaten i landet. Alla svenska partier i EU-parlamentet, utom Sverigedemokraterna, gav sitt stöd för EU att agera mot Ungern

Till sist noteras

… att EU-länderna har olika uppfattningar om hur de ska möta amerikansk protektionism i form av Inflation Reduction Act som utlovar statsstöd till gröna produkter producerade i USA. Samtidigt kräver de europeiska företagen att EU agerar

… att Volkswagen i Tyskland ger lönelyft på 8,5 procent. De pågående tyska löneförhandlingarna följs noga i Sverige, inte minst inom industrin

… att Natochefen Jens Stoltenberg på fredagen uppmanade Ungern och Turkiet att skynda på ratificeringen för Sveriges- och Finlands medlemskap och slutföra anslutningsprocessen till Nato.