Annons

Statsminister Ulf Kristersson (M) utlovade i veckan det hittills största militära svenska stödet till Ukraina.

Bild: Riksdagen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Ett av de största ryska missilangreppen hittills – Sverige lovar mer militär hjälp

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

I veckan utsatte Ryssland Ukraina för ett av det största missilangreppen sedan de inledde det illegala kriget den 24 februari. Syftet är att terrorisera befolkningen för att ukrainarna ska bli mer följsamma till ryska krav. Attackerna ledde, enligt president Volodymyr Zelenskyj, till att tio miljoner människor blev utan el. För första gången drabbade krigshandlingar ett Nato- och EU-land när en försvarsrobot från Ukraina under det ryska angreppet på tisdagen kom på villovägar och dödade två personer i grannlandet Polen. “Ryssland bär det yttersta ansvaret” sade Natochefen Stoltenberg efteråt. Samtidigt som EU beslutade att skicka mer civil skyddsutrustning till Ukraina och utbilda 15 000 ukrainska soldaterlovade statsminister Kristersson att Sverige skulle bidra med sitt största militära stöd hittills, bland annat ett luftvärnssystem.

Årets partiledardebatt om Sveriges EU-politik, där klimatfrågan stack ut, indikerade att ​​en lång period av relativ samstämmighet i svensk EU-politik kan vara på väg att svänga mot en större grad av oenighet.  

Socialdemokraternas talesperson i EU-frågor Matilda Ernkrans är orolig att den nya regeringen, med dess starka beroende av Sverigedemokraterna, kommer sänka Sveriges trovärdighet i EU

Till sist noteras

… EU-kommissionens ekonomiska prognos visar att Sverige troligen får den lägsta tillväxten av alla EU-länder 2023 och 2024 samtidigt som landet tillhör de få som sannolikt får ett budgetöverskott 

… att årets förhandlingar om EU:s budget är klara och som vanligt fick Europaparlamentet igenom en mindre ökning av budgeten: 0,5 procent, motsvarande ytterligare 11 miljarder kronor – pengar som bland annat ska gå till Ukraina