Annons

I Sverige inkom i augusti knappt 1 200 nya asylansökningar enligt Eurostat. Arkivbild.

Bild: Tomislav Stjepic

Hoppa till artikelns andra spalt.

Högsta antalet asylansökningar i EU sedan 2016

Augusti månad såg det högst antalet nya asylansökningar i EU på sex år. 

Efter en tydlig minskning av antalet nya asylansökningar i EU-länderna under coronapandemin har nu trenden vänt. I augusti i år inkom närmare 78 000 nya asylansökningar in i de 27 medlemsländerna, enligt uppgifter från Eurostat. Det är det högsta antalet sedan september 2016.

Flest ansökningar inkom i Tyskland och Österrike med 17 000 respektive 14 000 stycken. I Sverige var antalet 1 200. I förhållande till befolkningsmängden så Österrike och Cypern flest nya ansökningar under augusti. Sverige låg under EU-snittet.

Tredje flest ansökningar

För perioden januari till augusti – den senaste månaden med kompletta siffror för 2022 – sedan 2013 har antalet asylansökningar i år varit det tredje högsta.

Syrien och Afghanistan i topp De tre viktigaste ursprungsländerna för dem som sökte asyl i EU-länderna i augusti var Syrien, Afghanistan och Indien. För Sveriges del var det Syrien, Eritrea och Afghanistan.