Annons

EU-kommissionen vill att länderna i västra Balkan ska samarbeta mer med EU:s gränspolis Frontex för att stärka gränsbevakningen mellan länderna.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Ny EU-plan ska minska antalet migranter via Balkan

Efter de senaste veckornas fokus på migrationen över Medelhavet vill nu EU-kommissionen trappa upp åtgärderna mot det ökade migrationstrycket via västra Balkan. 

– Vår ambition med den här planen är att få ner antalet [migranter], säger EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas.

EU upplever just nu det högsta antalet asylansökningar sedan 2016 och störst tryck är den via den så kallade västra Balkan-rutten. I oktober registrerades 22 300 personer som kommit till EU via den rutten, nästan tre gånger så många jämfört med för ett år sedan. 

För att komma tillrätta med det ökade trycket föreslog EU-kommissionen på måndagen en handlingsplan med 20 konkreta åtaganden för västra Balkan-rutten. Handlingsplanen kommer dagen innan ledare från EU och västra Balkan träffas på ett toppmöte i Albaniens huvudstad Tirana. 

– Vår ambition med den här planen är att få ner antalet [migranter], sade EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas när förslaget presenterades på måndagen. 

Gränskontroller flyttas utanför EU

Bland annat vill kommissionen stärka gränskontrollerna längs hela migrationsrutten – inte bara vid EU:s yttre gräns utan även öka kontrollen mellan länderna på Balkan. 

– När jag säger gränskontroll menar jag varenda gräns. Oavsett om det är en EU-gräns eller en gräns mellan två västra Balkan-länder så behöver vi ha en stark EU-närvaro på plats, sade Margaritis Schinas. 

Kommissionen vill även säkerställa ett snabbt asylförfarande och stödja mottagningskapaciteten i länderna på västra Balkan. Man vill också trappa upp kampen mot människosmugglare, och här är tanken att EU:s polismyndighet Europol ska få en förstärkt roll. 

Kommissionen vill också se till att tredjeländer följer avtal om att ta tillbaka sina medborgare som tagit sig till EU och inte har rätt till asyl. 

Täppa igen kryphål

Slutligen slår handlingsplanen fast att länderna på västra Balkan måste anpassa sin visumpolitik till tredje land för att se till att den visumfrihet som till stor del råder mellan EU och västra Balkan inte utnyttjas. 

– Det är inte acceptabelt att vissa länder på västra Balkan har visum-överenskommelser med tredjeländer som sedan utnyttjar kryphålen för att få illegal tillgång till EU, sade Margaritis Schinas. 

Måndagens förslag ska nu diskuteras när EU:s migrationsministrar träffas i Bryssel på torsdag. Ministrarna har tidigare efterlyst en handlingsplan för västra Balkan-rutten, senast efter att EU-kommissionen nyligen presenterade en handlingsplan för den centrala Medelhavsrutten