Annons

Europaparlamentets talman Roberta Metsola och statsminister Ulf Kristersson (M) på presskonferens i Stockholm på onsdagen. Statsministern: vi är en proeuropeisk regeringen.

Bild: Regeringskansliet/Johannes Frandsen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Viktigast i veckan: Ryssland har dödat minst 6655 civila i Ukraina – Sverige stöder EU-krav på Ungern

Europaportalen sammanfattar veckans händelser i europeisk politik.

Minst 6 655 civila ukrainare har enligt FN dödats av Ryssland sedan februari och ytterligare 10 368 personer har skadats. Mellan 10 000 och 13 000 ukrainska soldater uppges av Ukraina ha stupat i det ryska kriget. Samtidigt syns en liten nedgång i EU-medborgarnas fortsatt starka stöd för Ukraina.  

Som väntat satte EU-kommissionen ned foten när det gäller Ungerns bristande rättsstatlighet – utan reformer inga EU-pengar. Inom några veckor ska EU-ländernas regeringar ta det slutliga beslutet och Sverige väntas gå på kommissionens linje

Regeringen kan ha agerat på egen hand, utan riksdagens uttryckliga stöd, när man oväntat lade ner Sveriges röst när EU-budgeten antogs. I EU-nämndens protokoll finns inget beslut hur Sverige ska ställa sig visar Europaportalens granskning. 

Till sist noteras

… att EU-länderna har fortsatt olika uppfattningar om hur man ska förbättra arbetsvillkoren för de så kallade plattformsarbetarna. Även riksdagen har ännu inte kunnat slå fast en linje.

… statsminister Ulf Kristerssons svar på frågan om SD-inflytande på regeringens EU-politik:  “vi är en proeuropeisk regering”.