Annons

EU vänder i frågan om klimatfond – föreslår hjälp till de mest utsatta

18 november 2022

På det pågående klimattoppmötet föreslog EU på torsdagskvällen att en ny global fond för att hjälpa offren för klimatkatastrofer i de mest utsatta länderna inrättas. Efter att tidigare motsatt sig en sådan fond byter EU därmed ståndpunkt i klimatmötets största knäckfråga. Förslaget kommer dock med villkor: Fonden måste rikta sig till de allra mest utsatta och den måste ha en bred finansiering där man utgår från ländernas ekonomiska förutsättningar 2022 – inte 1990 vilket varit ett av förslagen på klimatmötet. 

– Framför allt måste insatsen dock gå hand i hand med högre ambitioner om utsläppsminskningar, säger EU-kommissionens chefsförhandlare på klimatmötet, Frans Timmermans, på Twitter

Klimatmötet, som skulle ha avslutats under fredagen, har nu förlängts till på lördagen just för att man ska kunna nå en överenskommelse i den svåra frågan om en klimatfond.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.