Annons

Ökat samarbete centralt för att skydda EU-pengar från korruption

29 november 2022

EU:s långtidsbudget och EU:s återhämtningsfond uppgår tillsammans till cirka 2 biljoner euro – ett mycket stort belopp som måste skyddas från bedragare anser Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (OLAF), som på måndagen samlade EU-länderna på en konferens i Prag för att diskutera hur man bäst kan förebygga, upptäcka och utreda bedrägerier av EU-medel. Deltagarna betonade vikten av samarbete på lokal, nationell och EU-nivå och att aktörer på alla nivåer i samhället bör involveras, inklusive politiker, förvaltningsmyndigheter, revisorer och utredare. Den ökade digitaliseringen ökar riskerna för bedrägerier – men kan också underlätta jakten på bedragare, enligt OLAF:s generaldirektör Ville Itälä. 

– Med rätt verktyg kan vi spåra pengarna ner till dess slutliga mottagare och se hur de spenderas, sade han i ett uttalande på måndagen.

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.