Annons

Regeringen bakom att frysa pengar till Ungern

2 december 2022
Uppdaterad: 2 december 2022

Regeringen stödjer EU-kommissionens förslag att hålla inne pengar till Ungern i väntan på att landet genomför reformer för att stärka rättsstatens oberoende.

– Vi delar kommissionens bild, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till TT/SvD.

Frågan ska upp för diskussion när EU:s finansministrar träffas i Bryssel den 6 december – dock lär inget beslut tas på mötet, vilket tidigare var tanken, rapporterar Agence Europe.  Flera medlemsländer har begärt att kommissionen uppdaterar sin bedömning så att den inkluderar de åtgärder som nyligen vidtagits av Ungern för att komma till rätta med brister i rättsstatsprincipen. Istället kan det bli aktuellt med ett extrainsatt finansministermöte den 19 december. 

Vid en omröstning i EU-parlamentet röstade Sverigedemokraterna som enda svenska parti emot att frysa EU-bidrag till Ungern. 

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.