Annons

Ungern hoppas på EU-pengar

18 november 2022
Uppdaterad: 18 november 2022

Imorgon lördag går tidsfristen ut för Ungern att formellt svara EU-kommissionen kring vad man gjort för att åtgärda de brister kring rättsstatens principer som gjort att kommissionen hållit inne med EU-pengar till landet. Ungerns justitieminister Varga anser att Ungern lyssnat och gjort rätt.

– Jag är väldigt optimistisk. Vi är helt i linje med kommissionens förslag. Vi är på rätt spår för att hitta en framförhandlad kompromiss, sade Varga på väg in till ett möte med medlemsländernas EU-ministrar i Bryssel på fredagen, rapporterar GP/TT. 

Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M), som på fredagen gjorde premiär i sin nya roll i EU-sammanhang, var på fredagsmorgonen tills vidare avvaktande.

– Jag är positiv till att Ungern har reformer som man vill titta på och lägga fram. Sedan handlar det om att se hur de implementeras och det ser jag också fram emot att höra mer om i dag på mötet, sade hon. 

En grupp ledande EU-parlamentariker uppmanade på torsdagen EU-kommissionen och EU-länderna att fortsatt hålla inne pengarna. 

Kommentera

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.